divendres, 7 d’octubre del 2016

Espais Naturals Protegits, sovint menystinguts, però espectaculars

L’Associació Leader de Ponent, creada a partir de la fusió dels antics consorcis de l’Urgell, el Pla d’Urgell i les Garrigues, acaba de presentar un projecte per donar a conèixer i potenciar el valor afegit de deu espais naturals protegits de Ponent, dels quals cinc són íntegrament o en part a les Garrigues: els Bessons, secans de Mas de Melons i Alfés, secans del Segrià i Utxesa, vall de Vinaixa i serra de la Llena-muntanyes de Prades.



Potència visual
La cara visible del projecte és un nou portal web (www.espaisnaturalsdeponent.cat), en què hi ha una fitxa de cada espai natural amb àmplia informació sobre els seus valors paisatgístics, itineraris i establiments turístics de la zona. Hi destaquen les imatges de qualitat i uns breus vídeos de presentació de cada espai, filmats des de l’aire. El portal inclou també un apartat de notícies i un d’agenda. La iniciativa ha obert també una pàgina a Facebook.
El projecte es va presentar públicament el 30 de setembre en un acte al conjunt rupestre de la Roca dels Moros, al Cogul, amb la participació de l’alcaldessa, Núria Civit, el president del Consell i vicepresident de l’Associació Leader Ponent, Antoni Villas, el diputat provincial Enric Mir i el director general de Desenvolupament Rural del DARP, Oriol Anson. I és que entre el Departament d’Agricultura i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural han finançat el 90% de la iniciativa; el 10% ha anat a càrrec dels Consells Comarcals de les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell i el Segrià. En el desenvolupament del projecte hi han participat, a més, agents vinculats al territori.
Poc valorats
Els deu espais naturals que s’hi inclouen, catalogats de fa anys com a indrets protegits per la Generalitat, “no compten amb una percepció pública adequada al valor que tenen”, es diu des de l’Associació Leader, que destaca la seua riquesa natural (varietat de flora i fauna i excepcionalitat de paisatges). El projecte, per tant, “neix per revertir aquesta mancança, amb la creació de la marca comuna Espais Naturals de Ponent, que vol ampliar l’interès de visitants i contribuir a dinamitzar el territori en l’àmbit social, econòmic i cultural.
[publicat a SomGarrigues]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada