dimecres, 12 d’abril del 2017

Coses guapes per fer aquesta Setmana Santa a les Garrigues

Tant si hi vens a passar uns dies com si ets d'aquí i t'hi quedes, des de LesGarrigues.cat et fem unes propostes de coses per fer aquest llarg cap de setmana de Pasqua a pobles de la comarca. Són activitats de tot tipus i puntuals, és a dir, que a més a més podeu visitar els principals equipaments turístics, com la fortalesa de Vilars (Arbeca), el Centre de la Cultura de l'Oli (la Granadella), el Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre (el Cogul), el de la Pedra Seca (Torrebesses) o l'Espai Macià (les Borges Blanques), així com tota la resta d'espais (castells, cellers, etc) que trobareu al nostre web.


El Desclavament de la Granadella
És, sens dubte, l'esdeveniment més impactant que podeu trobar aquests dies a les Garrigues . Declarats fa pocs dies elements festius patrimonials d'interès nacional, el Desclavament que té lloc Divendres Sant i la processó de l'Encondre de dilluns són dos esdeveniments únics a Catalunya. El Desclavament és un ritual del qual ja hi ha constància documental el 1787. A les 10 de la nit, l'església de Santa Maria de Gràcia s'omple per assistir a aquesta cerimònia ancestral i espectacular. S'obren les portes del temple i, a pas solemne, entren els Armats. Els feligresos estan en silenci i a les fosques. El ressò dels tambors i el repic de les llances dins el recinte és impressionant. Un dels elements singulars de la Granadella és la figura del Crist articulat, que permet que es desclavi de la creu i l'efecte sigui més realista. Un cop amb el sudari i dins un sepulcre de vindre, s'inicia la processó del Silenci pels carrers del poble.

Caramelles a Juneda
El diumenge dia 16, els carrers i les places de la vila són l'escenari on la Massa Coral Els Cantaires, històric cor Clavé i únic a la comarca, fa parades i canta les tradicionals caramelles. Ho fan durant tot el matí, de nou a dues, amb el colofó final i particular de Juneda de l'anomenat "popurri", en què sempre hi ha alguna referència de crítica o sarcasme local. A Juneda hi ha constància del cant de les caramelles almenys des de 1894. Aquestes es diferencien entre cantades de carrer i serenates, aquestes últimes sol·licitades per famílies concretes davant dels seus domicilis. Aquest 2017 el cor celebra el seu 90è aniversari.

Visita guiada per les Borges Blanques
El dissabte dia 15, l'historiador Marc Macià explicarà detalls, curiositats i anècdotes del nucli històric de les Borges, en una activitat que culminarà amb una degustació de productes de la terra. La sortida és a la plaça de la Constitució a les 11 del matí.

Visita a la col·lecció Temps de Guerra d'Arbeca
A Arbeca hi ha una de les col·leccions de material relacionat amb la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial més importants. Des de fa un temps, es pot visitar de manera guiada a través de l'Oficina de Turisme local i aquest cap de setmana és un dels que es pot fer. Serà el dissabte 15 d'abril, a les 10.30h, i cal apuntar-se prèviament al telèfon 973160182.

Caminada etnobotànica a l'Albi
El Parc de les Olors Les Basselles, el Centre d'Estudis de les Garrigues i el bar casal de l'Albi organitzen el dissabte dia 15 la tercera edició d'aquesta iniciativa per descobrir la flora autòctona, les seves característiques i propietats i els seus usos culturals al llarg de la història. La caminada, a més, serveix per recordar Joan Gallart, mort el 2014 en un accident de tractor. Aquest vinaixenc havia estat soci fundador del Centre d'Estudis de les Garrigues i molt implicat en la vida local i comarcal des de múltiples fronts. La caminada enguany serà per la Vall de la Coma i sortirà a les 9.30h del Casal de l'Albi.

Espectacle d'hipnosi a Cervià de les Garrigues
La Festa de Pasqua té aquest any un convidat peculiar a aquest poble: un hipnotitzador. El professional i televisiu Jeff Tuossaint, de França, hi farà un espectacle d'hipnosi el diumenge dia 16, a les set de la tarda.

Taller de fotografia contemplativa a Torrebesses
El Centre d'Interpretació de la Pedra Seca organitza el dissabte dia 15 al matí aquesta sessió gratuïta per aprendre a treure profit de la càmera. S'explicarà el funcionament de l'aparell, el que és la fotografia contemplativa i hi haurà una sortida pràctica. Ho imparteix Frederic Garrido, Premi Catalunya 2010 i Premi Nacional 2013. Apunteu-vos a centrepedraseca@gmail.com o al telèfon 646322000.

Exposició pictòrica excepcional a Juneda
Aquests dies es pot veure al Complex Cultural una exposició que difícilment es podrà veure a altres llocs. Es tracta de la col·lecció que un particular ha deixat temporalment al centre junedenc i que és una mostra de 38 obres de 37 pintors de Ponent, tots ells de referència, entre els segles XIX i XX. Destaca, per exemple, un quadre de Jaume Morera, pintor paisatgista que dóna nom al Museu Morera de Lleida. Altres de la mostra són Baldomer Gili i Roig, Miquel Viladrich, Xavier Gosé, Leandre Cristòfol, Albert Coma Estadella, Antoni Abad, Perico Pastor o el garriguenc Gregorio Iglesias.

Concert del cantautor Joseba Gotzon
En el marc de la 28a Setmana Cultural, el petit poble de la Floresta acull un concert del cantautor basc Joseba Gotzon, el dijous 13 a les 10 de la nit. Aquell dia, a més, és l'últim en què es pot veure l'exposició "La Guerra Civil, l'Euzcadi i el FC Barcelona".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada